Duurzaamheid, een woord dat vaak voorbij komt maar eigenlijk nooit écht concreet wordt toegelicht.  Wat houdt duurzaamheid precies in en waarom is het zo belangrijk dat we er iets aan doen? In deze blog staan we stil bij dit sociaal-economische aspect. Immers, bij Image Building vinden wij duurzaamheid een belangrijk item en dragen dan ook zeker ons steentje bij. Dus tuimel, samen met ons, in de wereld van de duurzaamheid en ontdek wat jij kan doen en wat wij hier reeds aan doen. 

duurzaamheid bij image building de weg naar groen!

Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser

Brandstoffen als bijvoorbeeld gas en kolen raken in steeds kleinere hoeveelheden beschikbaar en zijn dan ook niet duurzaam. Naar schatting zijn over 60 jaar de bronnen uitgeput. Daarnaast levert het winnen van deze brandstoffen veel schade op aan de aarde en kost het veel geld in tegenstelling met wat het oplevert.  Het is om die reden van belang om over te stappen op meer duurzame energiebronnen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld wind- en zonne-energie. Deze bronnen zorgen niet voor directe schade aan de aarde en raken niet uitgeput.

De uitstoot van broeikasgas is een stijgend risico voor duurzaamheid

De uitstoot van broeikasgassen die ontstaan door bijvoorbeeld verbrandingsmotoren van auto’s zorgen voor het “versterkte broeikaseffect”. Dit houdt in dat de zonnewarmte de aarde niet meer verlaat doordat de gassen als een soort deken over de aardbol liggen.  Als gevolg hiervan stijgt de zeespiegel en krijgen we te maken met meer extreme weersituaties. Ook zorgt dit versterkte broeikaseffect ervoor dat er droge gebieden ontstaan op sommige delen van de planeet. Deze uitstoot van broeikasgas kan op een simpele manier positief beïnvloed worden. Namelijk door gebruik te maken van elektrische, duurzame vervoersmiddelen of het hergebruiken van materialen zodat er uitstoot reductie plaatsvindt bij productie van nieuw materiaal.

duurzaamheid campagne goed Oegstgeest 2 1000x500

Duurzaamheid en kostenbesparing

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet alleen van belang voor de wereld, maar het is ook nog eens gunstig voor jouw eigen portemonnee. Door bijvoorbeeld het licht minder lang te laten branden of zogenaamde ‘slimme’ verlichting toe te passen kom je jouw persoonlijke duurzaamheid al zeer tegemoet.  Niet alleen ‘slimme’ verlichting helpt maar ook met het minder hoog stoken van bijvoorbeeld je verwarming  bespaar je geld. Daarbij ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Kies je bijvoorbeeld voor groene energie of zonnepanelen? Dan is dit niet alleen zeer positief voor de duurzaamheid maar kan het je op lange termijn flink wat geld schelen of zelfs geld gaan opleveren. Lekker duurzaam!

Duurzaamheid als leidend thema bij Image Building

Duurzaamheid vinden wij een zeer belangrijk onderwerp binnen Image Building. Dit zie je in eerste instantie natuurlijk terug in onze producten die grotendeels gemaakt zijn van hoogwaardig recyclebaar aluminium. Om de circulaire economie tegemoet te komen is ons businessmodel dan ook gebaseerd op het delen van producten in plaats van verkopen. Wat houdt dit in? Alle productonderdelen uit reeds ingezette producten die nog van hoge kwaliteit zijn, zetten wij in bij de productie van ‘nieuwe’ frames of Trotters. Onderdelen die een te lage kwaliteit hebben en niet meer geschikt zijn voor hergebruik laten wij recyclen door een derde partij. Hierdoor hebben wij dus weinig tot geen afval bij de productie van onze producten. Bij verkoop van producten verlies je als bedrijf het eigendom en heb je geen regie meer over de verdere levensduur van een product. Deze regie hebben wij door dit model weten te behouden en zorgt dus voor een grotere mate van duurzaamheid.

‘Maar hoe doen jullie dat dan met de doeken die overblijven? Gooien jullie die weg?” horen we je denken. Het antwoord is heel simpel: “Nee, die gooien wij zeker niet weg”. Ingezette doeken schenken wij, na goedkeuring van de opdrachtgever, aan werkgelegenheidsprojecten zoals Hope Made. Zij maken van deze doeken samen met Mijn Buuf (hand)tassen, portemonnees en clutches. De vrouwen die bij Mijn Buuf aan het werk zijn hebben allerlei verschillende nationaliteiten. Wat ze gemeen hebben is creatieve interesse. Stichting Dutch Integration Group is dit initiatief in de zomer van 2018 gestart om vrouwelijke nieuwkomers te helpen bij hun (arbeids)participatie.

Image_Building_dewegnaargroen_1000x500

De weg naar groen!

De levensduur van ons meest duurzame product, de Trotter, is zeer lang. Dit zorgt ervoor dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Het mobiele billboard bestaat uit diverse materialen, waaronder staal en hard kunststof. Kunststof is lichtgewicht, wat een lagere CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Het is sterk, dus schade en productverlies kunnen gemakkelijk voorkomen worden. Daarnaast is kunststof eenvoudig recyclebaar, zodat er telkens weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Daarnaast is de hal waar de Trotters opgeslagen staan voorzien van ‘slimme’ LED-verlichting. Deze verlichting detecteert beweging en springt aan waar behoefte is aan het licht. Het systeem schakelt de verlichting ook weer uit wanneer er geen beweging meer gedetecteerd wordt.

Niet alleen vind je duurzaamheid in onze producten, ook bij ons op kantoor zijn we er zeer mee begaan. Zo scheiden wij ons afval, hebben wij wegwerp plastic bekertjes vervangen door mokken, bekers en glazen en werken we zo digitaal mogelijk. As we speak doen wij onderzoek naar nog veel meer duurzame varianten van bijvoorbeeld pennen, notitieboekjes en toiletpapier.  Met deze ‘weg naar groen’ verkleinen wij onze footprint en vergroten wij onze duurzaamheid!

MEER OVER DUURZAAM