Ken jij Marjolein al? ‘Wie?’ horen we je denken. Marjolein Annegarn, een fotograaf met een serieus verhaal en een serieuze boodschap die ze graag wil delen met de rest van de wereld! Ze doorbreekt het stigma rondom HIV. Dit doet ze door middel van een indrukwekkende portrettenreeks met verhalen te zien in een reizende Trotterexpositie. Met een groep opgeleide voorlichters trok Marjolein door Nederland om passanten in te lichten over de vooroordelen van HIV. Want wist jij dat dit virus tegenwoordig gemakkelijk te bestrijden is? Leer meer over HIV en help mee het STIGMA te doorbreken!

HIV Activiste
Met de serie wil Marjolein vooral laten zien dat er wel degelijk te leven valt wanneer je HIV-positief bevonden bent. Ze is namelijk zelf besmet met het virus en maakt het stigma rondom HIV graag bespreekbaar. Op de foto’s zijn mensen te zien die ook te dealen hebben met het virus. Zij vertellen hun verhaal; vaak zijn er vooroordelen over personen die HIV met zich meedragen. Zo zijn veel mensen ‘bang’ om contact te hebben met HIV-positieve personen uit angst om zelf het virus te krijgen. Maar wat men niet weet is er wel degelijk medicijnen bestaan die ervoor zorgen dat het virus minder besmettelijk is. Deze informatie, én om het stigma te doorbreken zijn de voornaamste reden voor Marjolein om naar verschillende Nederlandse steden te reizen met deze fotoserie.
“Mensen met HIV die succesvol behandeld worden kunnen het virus niet meer overdragen aan hun partners, kunnen gezonde kinderen krijgen en hebben dezelfde levensverwachting als iedereen zonder HIV.”

The Stigma Project
In ‘The Stigma Project’ laat de fotografe onherkenbare portretten zien van vrouwen en mannen met HIV. De portretten zijn onherkenbaar omdat deze mensen niet in alle situaties open kunnen of willen zijn over hun HIV-infectie. Bij de foto’s zijn korte interviews geplaatst die laten zien waarom de personen op de foto’s niet open kunnen zijn over hun infectie. Het is belangrijk om het stigma rond HIV op te heffen zodat risicogroepen zich blijven testen en de ziekte zich niet verder kan verspreiden.
“Moderne medicatie onderdrukt hiv. Dus wat valt er nog te veroordelen of stigmatiseren?”
Over de expositie
De expositie was voor het eerst te bezichtigen in Amsterdam tijdens het Internationale AIDS congres in de RAI. Op Wereld Aidsdag stond de expositie vervolgens in Maastricht om ook daar de mensen voor te lichten. Tijdens de expositie zijn er getrainde voorlichters aanwezig om met passanten en geïnteresseerden het gesprek aan te gaan. Op deze manier is de serie interactief gemaakt en worden voorbijgangers direct op de hoogte gebracht van de laatste feiten over HIV.

Interactief
Om de expositie extra “interactief” te maken heeft Marjolein alleen gekozen voor steden waar een polikliniek van de GGD aanwezig is. Zo versterkt zij de boodschap van de expositie en kunnen risicogroepen makkelijk zelf een test laten doen. Ook hebben ze een mediabureau ingeschakeld dat er voor zorgt dat de expositie online aanwezig is.
De expositie ook in buitengebieden
Na de uitvoering op deze eerste twee locaties is het idee ontstaan om de expositie te laten rondreizen. Marjolein wilde de expositie vooral laten zien in de buitengebieden; het noorden, oosten en zuiden van Nederland. “Ik loop al heel lang mee in de HIV-wereld en krijg vaak te horen van mensen buiten de Randstad dat alles op hiv-gebied daar gebeurt, maar dat het in een dorpje in Groningen, Gelderland of Twente heel anders is.” Met behulp van meerdere sponsoren is het uiteindelijk gelukt om nog 6 steden aan te doen!
Op dit moment staat de expositie op de laatste locatie, tot en met 23 augustus is de expositie te zien in Nijmegen. Met behulp van een onthulling is ook in deze stad de expositie ingewijd.
Bekijk hieronder de video die meer laat zien van de expositie!