Helaas is het aan de orde van de dag. Leegstaande winkel- en bedrijfsunits, oftewel leegstand. Bedrijven die het niet hebben gered door bijvoorbeeld de enorme toename van online shopping, verzadiging van de horeca of de coronacrisis. Het straatbeeld wordt er in ieder geval niet fraaier op. Het liefst zie jij als eigenaar dat deze panden zo snel mogelijk opnieuw worden verhuurd, toch? Wij spraken professionals van het Bedrijfsonroerendgoed (BOG) over het invullen leegstand, de huidige en toekomstige situatie. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

Invullen leegstand maskering raamstickers raamfolie blog image building

Lege etalages en beleving

Op dit moment is er een toename van leegstand te zien in winkelcentra van grote steden. Het is opmerkelijk dat nu ook hier lege etalages het straatbeeld vormen omdat deze gebieden voorheen vaak gespaard bleven van leegstand.

De basis is om leegstand niet zichtbaar te maken om zo de beleving van de consument zo optimaal mogelijk te houden. Als iets langer leeg staat op een structureel punt wil je er dus een stuk beleving aan geven”. – Dennis Hoek

Leegstaande winkelunits maken het straatbeeld niet aantrekkelijker. Sterker nog, het kan zelfs de beleving van de consument beïnvloeden. Volgens Dennis Hoek van Van der Vorm Vastgoed is leegstand niet altijd onoverkomelijk en als er tijdelijk leegstand ontstaat heeft dat direct invloed op de beleving van de consument. Als er tijdelijk leegstand is, willen wij die om deze reden zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dit biedt natuurlijk voordelen voor de rest van de winkels in een winkelcentrum. “Wanneer de consument het daar prettig vindt om te winkelen dan profiteren de overige winkels daar weer van. Door de juiste invulling van leegstand ontstaat dus een win-win situatie”, aldus Dennis Hoek.

Invullen leegstand raamstickers raamfolie blog image building

Zichtbaar in de wijk

Ook spraken wij met Mike van Leeuwen. Hij is werkzaam als verhuurmakelaar Bedrijfsonroerendgoed bij woningcorporatie Eigenhaard. Zijn portefeuille bevat voornamelijk kantoorruimtes in Amsterdam Noord en Oost. Daarnaast bestaat een klein deel van zijn portefeuille uit winkelpanden of horecabestemmingen. Mike geeft aan dat de signing van Image Building een aanvulling is op hun online marketingactiviteiten. Hierdoor zijn de beschikbare panden van Eigenhaard in de wijken extra goed te herkennen.

De invulling van retail leegstand

“Op korte termijn moet leegstand eigenlijk altijd ingevuld worden zodat je niet in een zwart gat kijkt”. Aldus Dennis Hoek. De leegstand moet dus aan het zicht ontnomen worden. En dat kan op diverse manieren. Dat kan bijvoorbeeld enerzijds met een pop-up winkel. De leegstand wordt dus tijdelijk ingevuld door een winkel waardoor het winkelend publiek helemaal geen leegstand ervaart.

Op deze manier geef je er een functie aan wat de eerder benoemde beleving van de consument weer ten goede komt. Wanneer je geen pop-up invulling hebt maar je wel wil dat het er aan de buitenkant netjes uitziet is raambestickering een optie. Ook deze stickers moeten de winkelervaring positief beïnvloeden. Aansprekende beelden voor iedere passant, ongeacht of dit nou een bezoeker van het winkelgebied of een geïnteresseerde ondernemer is. Raamstickers kunnen dus zowel informatief als decoratief ingezet worden. Zo behoud je een aantrekkelijk straatbeeld en snijdt het mes dus aan twee kanten!

De invulling van leegstaande kantoorpanden

Mike van Leeuwen geeft aan dat vooral one-way-vision stickers een uitkomst zijn voor leegstaande bedrijfsruimtes. Dit zijn stickers waar je van buiten niet door naar binnen kunt kijken, maar wel van binnen naar buiten. Het grote voordeel: daglicht!

Hierdoor blijft de beschikbare ruimte een natuurlijk karakter houden, wat belangrijk is bij een bezichtiging met potentiële huurders. In tegenstelling tot traditionele bestickering, waarbij de ruimte alle daglicht verliest, geven de one-way-vision stickers een waarheidsgetrouw beeld van de ruimte. Het materiaal dat je kiest is dus bepalend voor de uitstraling van de beschikbare ruimte.

Invullen leegstand maskering raamstickers raamfolie blog image building

Interactie: de toekomst

Interactie speelt volgens Dennis Hoek een belangrijke rol in de toekomst van invullen leegstand. Een leegstaande unit kan je bijvoorbeeld ook inrichten als winkeletalage. Zo behoud je de weerspiegeling van het glas zodat je het effect creëert van een échte winkel. Dit kun je realiseren door een paar meter achter de winkelruit een display of scheidingswand van blindframes te plaatsen. Ondernemers kunnen op die manier producten uit hun assortiment tussen ruit en display etaleren. Zo creëer je een aantrekkelijk etalage door interactie tussen ondernemers en bezoekers.

“Meer toevoegde waarde kan worden geleverd door interacties te maken. En dat kan ook zijn dat een deel van de etalage wel bestickerd is maar bijvoorbeeld gedeeld wordt met een scherm die bewegende beelden toont, een soort levende krantenadvertentie”. – Dennis Hoek

Interactie is iets dat je steeds vaker ziet in invullen leegstand. Geregeld zie je bijvoorbeeld etalages met beeldschermen en een camera. Zo kunnen passanten zichzelf zien op de beeldschermen. Soms zie je zelfs dat ze op deze manier een arcade-game kunnen spelen!

raamfolie verhuur image building

Verdere ontwikkelingen

“Ja, de coronacrisis speelt zeker een belangrijke rol in de ontwikkeling van de markt”, geeft Mike van Leeuwen aan, “We zien dat de buurteconomie op volle toeren blijft draaien”. Hier speelt Eigen Haard sinds kort op in. Zij proberen met de juiste vormgeving van stickers richting te geven aan de type huurder die zijn zoeken voor een bedrijfsruimte.

“Door in de vormgeving van stickers rekening te houden met het type huurder dat we zoeken kunnen we hier richting aan geven”. – Mike van Leeuwen

Is er bijvoorbeeld behoefte aan een bakker in een bepaalde wijk dan wordt er in de vormgeving gebruikgemaakt van een bakkerszaak.

Heb je vragen over invullen leegstand? Over de mogelijkheden en geschikte producten? We komen graag bij je langs op locatie voor vrijblijvend advies. Ontdek via onderstaande knop meer over de mogelijkheden van de invulling van leegstand of vraag advies op maat aan.

ONTDEK DE OPTIES
VRAAG ADVIES OP MAAT AAN