Onlangs werden de resultaten van het mediabelevingsonderzoek 2020 van Kantar gepresenteerd. Daarin waren mooie resultaten zichtbaar voor Out-Of-Home, oftewel buitenreclame. Zo zijn er opvallende ontwikkelingen in mediagebruik te zien. En belangrijke verschuivingen merkbaar op de dimensie tijdverdrijf. Het onderzoek concludeert dat televisie en printreclame tegenwoordig meer doelbewust worden geconsumeerd en sociale media juist mínder. Traditionele media, zoals buitenreclame, worden dus steeds gerichter gebruikt om informatie te verkrijgen, op de hoogte te blijven of om ideeën op te doen. Dát klinkt nog eens veelbelovend!

mediabelevingsonderzoek kantar 2020 buitenreclame image building 1000x500

Mediabeleving

Nederlanders zijn traditionele media de afgelopen jaren veel doelbewuster gaan gebruiken. In tegenstelling tot sociale media wat juist meer uit tijdverdrijf wordt bekeken tegenwoordig. Dit heeft volgens het onderzoek gevolgen voor het effect van de reclame. Het vullen van een ‘gat in de agenda’ zoals dat tegenwoordig het geval is bij sociale media levert een laag betrokken consument op. Dit beïnvloedt de impact van reclame op bijvoorbeeld sociale media. Door de hogere betrokkenheid bij de traditionele media kan je als adverteerder rekenen op meer aandacht en meer betrokkenheid bij jouw reclame.

Daarnaast is de beleving van actualiteit positief aan het veranderen voor traditionele media. Deze platformen lijken steeds vaker te worden gebruikt om informatie te krijgen en op de hoogte te blijven. Deze behoefte daalt bij sociale media.

mediabelevingsonderzoek kantar 2020 buitenreclame image building 2

Bron: Mediabelevingsonderzoek Kantar

Reclametolerantie

Uit het mediabelevingsonderzoek blijkt dat reclame eerder en vaker irritatie opwekt tijdens mediaconsumptie. Hier zijn verschillende redenen voor gevonden, waaronder bijvoorbeeld het verstoren van de kijk- of luisterervaring. Irritatie bij reclame op televisie of YouTube is daar het grootste voorbeeld van. Online reclame wekt vooral irritatie op omdat het óf niet bij de context past of voelt als inbreuk op de privacy.

Er zijn vier mediumtypen die duidelijk meer tolerantie genieten volgens het mediabelevingsonderzoek: Dagbladen, Huis-Aan-Huis-Kranten, Magazines én Buitenreclame. Hier is de gebruiker namelijk volledig zelf ‘in control’ of deze de reclame-uiting bekijkt of niet. Daarnaast onderscheidt buitenreclame zich ook nog door het trekken van aandacht. Uit het onderzoek blijkt dat buitenreclame, net als printmedia, goed herinnerd wordt.

Mediabelevingsonderzoek en buitenreclame

Samenvattend zijn de positieve punten die uit het mediabelevingsonderzoek naar voren zijn gekomen rondom buitenreclame de volgende:

  • Buitenreclame geniet volgens het onderzoek veel tolerantie en wekt weinig tot geen ergernis op;
  • Het valt op en trekt de aandacht;
  • Buitenreclame wordt veel herinnerd.
  • Daarnaast levert buitenreclame positieve aandacht met schaal, mits de creatie voldoende opvallend is.

We kunnen dus concluderen dat buitenreclame een hoog bereik tegen weinig ergernis oplevert. Wél belangrijk is dus dat de creatie van dermate hoge kwaliteit is dat deze impact heeft.

mediabelevingsonderzoek kantar 2020 buitenreclame image building 3

Bron: Mediabelevingsonderzoek Kantar

Over het mediabelevingsonderzoek 2020

Kantar is de uitvoerende van het onderzoek mediabeleving in opdracht van Outreach, NDP Nieuwsmedia, Magazine Media Associatie en bvA. Het veldwerk van deze zesde editie vond plaats in februari 2020 en werd afgerond vlak voor de coronacrisis.

In een representatieve steekproef zijn 1.615 Nederlanders van ouder dan 13 jaar over hun mediaconsumptie ondervraagd. Met behulp van een gevalideerd meetinstrument hebben de respondenten op 13 dimensies antwoord gegeven op vragen over hun mediaconsumptie.

Bron: NDP Nieuwsmedia

Creatie van impactvolle buitenreclame

Buitenreclame mét impact en de wow-factor, daarvoor ben je bij Image Building aan het juiste adres. Samen met ons team van ervaren vormgevers werken wij dagelijks aan visuele buitenreclame-uitingen met impact. Door onze persoonlijke benadering weten wij tot de kern van jouw verhaal als opdrachtgever door te dringen. Zo weten we steeds doelgerichte uitingen te creëren die altijd in dienst staan van het behalen van de door jouw gestelde doelen.

Neem eens vrijblijvend contact op met een van onze specialisten om de mogelijkheden voor jouw campagne te bespreken.

NEEM CONTACT OP