Ieder museum heeft zijn eigen trots. Elke regio, stad en provincie van ons land is rijk aan verschillende musea met unieke verhalen. Al deze verhalen verdienen aandacht en zijn absoluut een museumbezoek waard. Om de verschillende doelgroepen ook daadwerkelijk over de streep te trekken om het museumbezoek te beleven is gerichte communicatie nodig. Ontdek de kansen voor jouw museum!

Museumbezoekers door outdoor reclame
Musea in Nederland zijn erg blij met een vaste schare aan bezoekers. Maar aangezien de gemiddelde museumbezoeker nog altijd 60 jaar en ouder, hoogopgeleid en vrouw is, is de ambitie om deze doelgroep uit te breiden. Continu. Vaak wordt om die reden gekozen voor buitenreclame. Tijdelijke buitenreclame. En juist door de tijdelijkheid van de reclame wordt het eenvoudiger om op te vallen. Ontvang meer museumbezoekers door outdoor reclame!
Mond-tot-mond reclame
“Ben jij al naar de expositie van Morgan Betz geweest?”
– “Nee, nog niet. Waar kan ik de expositie zien?”
“In het Gem, tot 3 juni.”
– “Ok mooi, bedankt voor de tip! Dan plan ik hem in. Mijn zus had het er ook over laatst.”
Een goed voorbeeld van mond-tot-mond reclame. Kunstliefhebbers brengen elkaar wel op de hoogte van alle ins en outs van de musea die ons land rijk is. Sterker nog, hun zintuigen zijn erin getraind om aankondigingen te signaleren. Zowel online als offline. Zij spitten kranten door, speuren op het web en houden de agenda’s van musea nauwlettend in de gaten. Een doelgroep die makkelijk te bereiken is. Deze groep is trouw en dergelijke uitjes zijn opgenomen in de jaaragenda.

Customer Journey
Sprekend over de customer journey vinden bezoekers het prettig om bevestiging te krijgen. Als je ergens een keer hebt gehoord of gelezen over een interessante expositie, dan is het fijn dat je bij aankomst bij het museum verwelkomd wordt door een mooi beeld uit de expositie.
Outdoor Reclame
Bijna ieder museum heeft aan het gebouw wel plaats om te communiceren. Vaak wordt dit ook gedaan. Maar doordat deze ruimte voornamelijk wordt ingevuld door langdurige communicatie van algemene aard, wordt het in de loop van de tijd opgenomen door de omgeving en verliest de uiting zijn kracht voor de regelmatig passerende doelgroep. Door de posities in te zetten of aan te vullen met punten voor tijdelijke communicatie ten aanzien van de huidige of naderende activitieten wordt een groter publiek bereikt.
Er zijn musea die publieke locaties in de stad inzetten voor hun reclame. Hierdoor wordt een aanvullende groep mensen aangesproken. Waar voor uitingen aan de eigen locatie vaak geen vergunning nodig is, ligt dit voor publieke locaties anders. Echter merken wij wel dat het vergunningstraject voor uitingen van culturele organisaties die niet op de grond van/aan het pand van het museum hangen in een stad makkelijker verlopen. Uiteraard verschilt dit per stad, maar de tendens is dat de overheid graag mee wil werken aan het promoten van de culturele activiteiten in haar stad.

Twee mooie voorbeelden van musea die optimaal gebruik maken van de buitenruimte zijn het Gemeentemuseum en GEM.
Gemeentemuseum
Ieder jaar opent het Gemeentemuseum in Den Haag verschillende tentoonstellingen. Met twee vaste communicatiepunten aan het gebouw, wordt outdoor reclame toegepast om de tentoonstellingen aan en af te kondigen. En ze gaan nog een stap verder. Door gerichte uitingen op twee publieke locaties in Den Haag te hangen wordt het bereik enorm vergroot. Het gemeentemuseum creëert op deze manier meer museumbezoekers door outdoor reclame.
GEM; Museum voor actuele kunst
GEM laat met drie communicatiepunten aan de buitenzijde van het pand beelden van tijdelijke expo’s en de agenda rouleren. Door het plaatsen van stickers met de tekst ‘verwacht’ of ‘laatste kans’ worden mensen vooraf al getriggerd.
Heeft dit artikel je geïnspireerd om jouw communicatiestrategie nader te bekijken en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Wij hebben jarenlange ervaring met museumcommunicatie en gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om samen de kansen voor jouw museum of culturele organisatie te ontdekken.