Project omschrijving

Wonen in Zijdebalen

Een nieuwe stadsbuurt, midden in Utrecht

Zijdebalen

Case
Nieuwe fase nieuwbouwproject Zijdebalen, midden in Utrecht

Opdrachtgever:
Hurks en Van Wijnen

Omvang:
1 aluminium frame met doek 1800 x 800 cm

Omschrijving project:
Het nieuwbouwproject begint aan een nieuwe fase en dat wordt door middel van in het oog springende nieuwe uitingen gecommuniceerd.

Plek met geschiedenis

Zijdebalen was een bekende Nederlandse zijdefabriek met aangrenzende buitenplaats. Vanaf 1681 werd het terrein net buiten de Bemuurde Weerd bewoond door zijdehandelaar David van Mollem. De ruwe zijde werd uit Bengalen, China of Perzië via Amsterdam aangeleverd over de Vecht. De negen twijnmolens werden voortbewogen door waterkracht, ondersteund door een drijfriem aan een waterrad in de Westerstroom, die door het verval tussen de Stadsbuitengracht en de Vecht een krachtige stroming had.

Vlak na de oprichting van de Zijdefabriek liet van Mollen aangrenzend een landgoed bouwen. Zowel het woonhuis als het hoofdgebouw stonden parallel aan de Vecht. Door de voorspoedige handel kon de buitenplaats worden uitgebouwd met loofgangen, hagen en lanen, een speelhuis, doolhof, vazen, beelden en vijvers. Het landgoed behoorde tot de meest kostbare die Nederland ooit gekend heeft.

Nadat halverwege de 18e eeuw een nieuw opgezette katoenfabriek ook gebruik ging maken van de waterkracht, ging het een stuk minder goed met de fabriek, waardoor deze in 1816 werd gesloten. Van Mollem had in zijn testament opgenomen dat het paradijs gesloopt moest worden als het niet meer in handen van de familie zou zijn. Het grondgebied werd vervolgens gebruikt als tuindersgrond. Het enige wat nog aan Landgoed Zijdebalen doet denken, is de (witte) tuinmanswoning aan de Zijdebalenstraat 2. Wat nu een gemeentelijk monument is en wordt geïntegreerd in de nieuwbouw.

Nieuwbouw aanprijzen

Een bouwlocatie is tijdens de ontwikkeling van een project bij uitstek geschikt om het betreffende plan uit te lichten. Image Building biedt hiervoor verschillende oplossingen:
– Blindframe
– Aluminium buizenframe
– Bouwhekdoeken
– Bouwschutting
– Trotter

VRAAG OFFERTE AAN

Geheel vrijblijvend!

bouwproject-communicatiebouwproject

Interesse in dit product?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

VRAAG OFFERTE AAN