Reizende tentoonstellingen zijn steeds meer in opkomst en worden ingezet om een (beladen) boodschap over te brengen aan een groot publiek. Waar Image Building en stichting Lezen en Schrijven al bijna 10 jaar geleden een tentoonstelling rond hadden reizen op aluminium buizenframes, heeft er inmiddels een revolutie plaatsgevonden en hebben deze frames plaatsgemaakt voor de Trotters.

De reizende tentoonstelling van toen (2008) en nu (2017)

Meer reizende tentoonstellingen

Stichting Open Mind is één van de partners waarmee Image Building verschillende tentoonstellingen door het land heeft (laten) reizen. Met thema’s als ‘ontmoetingen met vluchtelingen‘ en ‘mensenhandel‘ worden internationale vraagstukken belicht met als doel om meer bewustwording, begrip en tolerantie te creëeren.

Tentoonstelling: ‘open je ogen’

Reizende fototentoonstelling FACE TIME

Een ander voorbeeld is de fototentoonstelling ‘FACE TIME’, een initiatief van de NS, de stichting Kunst en Cultuur in Beweging en Dutch National Potrait Gallery. In deze tentoonstelling staat storytelling centraal. De zeven Trotters met portretten vertellen stapsgewijs een verhaal, waarbij ingezoomd wordt op verschillen in de samenleving. Deze reizende tentoonstelling trekt gedurende vier maanden langs zes verschillende grote stations in Nederland, met als doel een groot publiek te bereiken met kunst en cultuur in de openbare ruimte.

Storytelling blijft ver weg van een harde sales campagne, wordt altijd geplaatst onder een vergunning en is goed in te zetten op in het oog springende binnenstedelijke gebieden. Doordat een reizende tentoonstelling onverwachts verschijnt, onstaat er een verrassingselement. Hiermee wordt tevens ingespeeld op de pop-up trend. Pop-up impliceert urgentie en is in staat om direct een plek en een platform te creëeren in de openbare ruimte.

Tentoonstelling: ‘FACE TIME’

Zodra de tentoonstelling zichtbaar is bij de doelgroep en aanslaat, is het een kwestie van tijd totdat deze ook op social media opduikt. Door de tentoonstelling online ook goed in de markt te zetten wordt een extra groot publiek bereikt. Online en offline marketing versterken elkaar enorm, wat ervoor zorgt dat de expositie de maximale aandacht krijgt.

De tentoonstellingen worden geplaatst in de vorm van Trotters. Deze mobiele reclameborden, beschikbaar in vier afmetingen, zijn zeer flexibel en kunnen snel geplaatst en verwijderd worden, waardoor de kosten relatief laag blijven. Door de vriendelijke omvang en het relatief bescheiden gewicht van de reclameborden zijn deze op bijna iedere locatie te plaatsen. De Trotter speelt in op de veranderende wereld waarin delen steeds belangrijker wordt. De Trotter hoeft niet te worden aangeschaft, maar wordt gehuurd door de gebruiker. Het flexibele aspect in combinatie met de lage kosten maakt dat de Trotter bij uitstek geschikt is voor een reizende tentoonstelling.

reizende-tentoonstelling-open-je-ogen