Het hele jaar door ben je bezig met het verkopen van jouw assortiment. En toch zijn er verschillende periodes in het jaar waarop consumenten actiever en veel gerichter op zoek gaan naar producten. Zo zijn de feestdagen hét moment om uit te pakken met je communicatie. Maar dit jaar gaat het toch even anders. Veel bedrijven behalen in de eindejaarsperiode het grootste deel van hun omzet. Hoe? Door feestelijke marketing tijdens de feestdagen. Maar dit jaar kunnen we ons geen enorme drukte in winkels veroorloven. De feestdrukte moet dus gespreid worden. En ook dat moet je communiceren. Daarom hebben we een aantal tips voor je zodat we er met z’n allen toch een ‘most wonderful time of the year’ van kunnen maken.

marketing tijdens de feestdagen trotter voorkom een piek deze kerst image building

Offline marketing tijdens feestdagen van belang

De online verkoop blijft groeien, maar tijdens de feestdagen is offline verkoop een zeer belangrijke pijler. Het is namelijk zo dat drie op de vier consumenten rond de feestdagen inkopen doen bij een winkel waar ze nog niet eerder een aankoop hebben gedaan. Hier kun je als retailer op inspelen om zo het maximale uit je marketing tijdens de feestdagen.

De feestdagen zijn voor retailers dus een van de belangrijkste periodes van het jaar. Het begint natuurlijk al in november met Black Friday gevolgd door Cyber Monday. Maar ook Sinterklaas en Kerst bieden mogelijkheden voor retailers. Dit is dan ook de reden waarom je offline marketing tijdens de feestdagen goed moet zijn afgestemd op je online kanalen. Omnichannel heet dat. Consumenten zoeken tijdens de feestdagen steeds vaker naar lokale aanbieders. Tegen het einde van het jaar vind dan ook bijna 90 procent van de verkoop offline plaats.

Wanneer je online en offline marketing naadloos op elkaar weet aan te laten sluiten creëer je herkenbaarheid en vergroot je de kans op het verhogen van je omzet tijdens de feestdagen.

trotter black friday image building

Doe je inkopen gespreid

Diverse retailers zijn inmiddels gestart met een campagne om consumenten gespreid hun inkopen richting de feestdagen te doen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis waar we ons nog altijd in bevinden. Oproepen om gespreid inkopen te doen heeft natuurlijk als voordeel dat er geen piek in drukte ontstaat op bepaalde momenten in de komende weken.

Een omnichannel-campagne is natuurlijk een uitstekend idee om richting de consument te communiceren en op te roepen om niet tot het laatste moment te wachten met inkopen. Daarbij kun je zelf ook actiematig werken en inspelen op een dergelijke campagne door bijvoorbeeld acties die normaal een dag duren (Black Friday, Cyber Monday) te spreiden over een of twee weken. Zo creëer je zelf spreiding van het winkelend publiek omdat ze niet om een bepaald moment bij jou moeten zijn om die topaanbieding te scoren.

Trotter bilboard Corona maatregelen

Begin op tijd

De aanloop naar de feestdagen lijkt ieder jaar weer eerder te starten. Vaak beginnen de eerste countdown-kalenders al na de zomervakantie te verschijnen. Augustus dus al! Begin dus op tijd met nadenken over je marketing tijdens de feestdagen. Zeker ook omdat je nu de drukte graag wil spreiden en de eerste interessante dagen voor de retail branche zoals Black Friday en Cyber Monday al in november zijn.

Start dus vroeg met het op papier zetten van je marketingstrategie. Zo voorkom je dat je met de feestdagen achter het net vist. Dat zou zonde zijn toch?

Relevante marketing tijdens de feestdagen

Wanneer de eindejaarsperiode nadert, gaan consumenten steeds actiever op zoek naar informatie rondom de feestdagen. Zorg er dus voor dat je niet alleen online maar ook offline relevante informatie communiceert. Want wellicht hanteer je andere openingstijden rond de feestdagen. Heb je een fantastisch kerstassortiment, hele leuke eindejaar-aanbiedingen of gezellige extra activiteiten die shoppen in jouw winkel of in het centrum waar jij bent gevestigd extra aantrekkelijk maken. Dan moet je hiervan jouw bezoekers of klanten wel van op de hoogte stellen natuurlijk.

Maar denk ook aan cadeau inspiratie, kerstrecepten of inspiratie om je kerstboom te decoreren. Denk dus bij jezelf goed na over welke informatie relevant is voor jouw klanten en passen bij jouw product of dienst.

Kerstbomen verkoop trotter image building marketing tijdens de feestdagen

Maak het feestelijk

Het is natuurlijk een kleine moeite om jou uitingen een vleugje kerst mee te geven. Een herkenbare kerststijl doorvoeren in je on- en offline marketing zorgt wederom voor herkenbaarheid en natuurlijk een feestelijk gevoel. Creëer dus dezelfde sfeer niet alleen op je website, maar voer dit ook door in je winkel en in de communicatie rondom je pand. Zo zorg je bijvoorbeeld met een feestelijke print op een Trotter voor een feestelijk gevoel en start de ervaring van je klant al op je parkeerterrein!

Wij verzorgen alle outdoor feestdagen communicatie voor je. En ontzorgen je op dat gebied volledig. Zo hoef jij je niet druk te maken over je uitingen en zorgen wij dat je communicatie staat als een (Kerst)boom. Handig toch?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op of vraag vrijblijvend advies aan.

VRAAG ADVIES OP MAAT AAN