Buitenreclame mag je niet zo maar langs of op de weg zetten. Voor de inzet van gevelreclame gelden andere regels, ook daarover lees je in deze blog. Maar of je nou een detailhandel of restaurant hebt. Of vastgoed verkoopt, kantoorpanden verhuurt of een tijdelijke expositie voert. Voor reclame en exposities op of aan de openbare weg zijn vergunningen en ontheffingen nodig. Wij ontzorgen je graag op ieder vlak. Dus ook met het aanvragen van vergunningen en ontheffingen. Hoe we dat doen? Dat lees je hier!

Een ontheffing aanvragen
Je hebt een ontheffing nodig als je reclame op of aan de openbare weg wilt maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook reclameborden en steigerdoeken. Producten die wij voor je plaatsen. Als deze producten op of aan de openbare weg staan, moeten wij daar een ontheffing voor aanvragen. Geen probleem, dat doen we graag voor je! Maar of deze ontheffing wordt goedgekeurd is afhankelijk van een aantal factoren:
- Afmetingen van het object; hoeveel ruimte neemt het in
- De reden waarom het geplaatst wordt
- Of geen overlast voor overig verkeer ontstaat
- De periode dat het object er staat
- Verstoring van het straatbeeld

Verschil vergunningen en ontheffingen
Een vergunning of ontheffing is in principe hetzelfde. Een verwant en vaak gehoord begrip is vrijstelling. Tussen een ontheffing of vergunning en een vrijstelling is wel degelijk een verschil. Een vrijstelling is eigenlijk een uitzondering op een verbod. Welke in principe voor iedereen geldt die aan de voorwaarden voldoet. Een ontheffing of vergunning daarentegen is een besluit waarbij in individuele gevallen uitzondering op een wettelijk verbod wordt gemaakt.
Een vergunning of ontheffing vragen we dan ook voor je aan bij projecten zoals bijvoorbeeld culturele exposities.

Een vergunning aanvragen, hoe doen we dat?
Als je tijdelijke objecten, zoals bijvoorbeeld een Trotter expositie, in de openbare ruimte wil plaatsen heb je een vergunning ‘inname openbare weg’ nodig. Ook deze vergunning vragen we graag voor je aan. Volledig ontzorgen is namelijk ons credo. Voor de aanvraag van deze vergunning is altijd een situatieschets nodig. Dit kun je zien als een tekening op schaal met daarop de objecten (bijvoorbeeld Trotters) ingetekend. Ook afmetingen van de objecten en eventuele obstakels worden ingetekend.
Vergunningen en ontheffingen gevelreclame
We lieten het in het intro alvast wat doorschemeren maar voor gevelreclame geldt vaak een andere regel. Bij gevelreclame moet je denken aan raamstickers of logischerwijs een reclamedoek of -bord aan de gevel van je pand. Soms is hiervoor een omgevingsvergunning nodig, maar in veel gevallen is een melding voldoende.
Je hebt voor het aanbrengen van een gevelreclame slechts in twee gevallen een vergunning nodig:
- Bij het volledig aanpassen van een gevel (dus geen tijdelijke reclame)
- Reclame die je aanbrengt op of aan een monumentaal pand.
Een melding hoeft eigenlijk alleen als de gevelreclame hinder voor de omgeving met zich meebrengt. Verder is voor gevelreclame geen vergunning of melding nodig. Wel betaal je de verplichte gemeentelijke precariobelasting aan je gemeente.

Reclame op eigen terrein
Voor reclame dat niet op of aan de openbare ruimte gemaakt wordt hoeven geen vergunningen of ontheffingen aangevraagd te worden. Wél moet hierover precariobelasting betaald worden aan de gemeente voor het maken van reclame dat gericht is aan gebruikers van de openbare ruimte.
Ben je benieuwd of jouw project vergunningsplichtig is en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies van onze ervaren specialisten.