“In een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door Google en Facebook, blijft één traditioneel medium koppig groeien: het billboard.” Zo begon Trouw op 4 januari met hun artikel over de groei van het billboard. Wij vroegen ons af waar deze groei vandaan komt en zochten het uit! Conclusie: het lijkt er niet op dat het medium binnenkort zal verdwijnen.

  1. Fragmentatie medialandschap
  2. Geen adblocker voor billboards
  3. Het Lindy effect
  4. Succesfactoren van het billboard
  5. Conclusie
billboard fragmentatie online medialandschap

Fragmentatie medialandschap

In de voorbije twintig jaar heeft internet vele media flink versnipperd. En deze digitalisering blijft maar doorgaan. Televisie, radio en kranten; bijna alle media is tegenwoordig digitaal. Daarbij personaliseren algoritmes alles. Dus alles wat je online ziet is afgestemd op jou; van nieuws en muziek tot zoekresultaten en tv-series. Dit resulteert in het meest versnipperde medialandschap ooit. Maar waar zet je als marketeer dan op in? De fragmentatie leidt bij marketeers tot hoofdpijn. Want wat is nu de meest effectieve distributie van de boodschap als het medialandschap zo versnipperd is en alles wordt gepersonaliseerd?

Gelukkig bestaat het billboard nog. Een massamedium dat mensen uit hun bubbel trekt. Grote posters met een boodschap die waarneembaar is voor iedereen. Ongeacht leeftijd, gender of geloof. Billboards hebben weinig tot geen last van versnippering. Sterker nog, het lijkt erop dat digitalisering eerder helpt dan tegenwerkt.

billboard reclamebord buiten aluminium buizenframe image building

Geen adblocker voor billboards

Wellicht herken je het wel: wil je een video kijken op YouTube, moet je eerst verplicht een advertentie bekijken. Of je hebt net online een vakantie geboekt naar Italië, maar je ziet nog wekenlang advertenties voor aanbiedingen naar Toscane. Steeds meer consumenten pikken dit niet langer en installeren een adblocker. Adverteerders moeten dus op zoek gaan naar andere mogelijkheden om hun boodschap bij de doelgroep te krijgen.

Een van de grote voordelen van het billboard is dat je deze niet kan wegklikken, er langs kan scrollen of zelfs volledig kan blokkeren met een adblocker. Billboards hebben een lange geschiedenis die helemaal teruggaat tot borden in het oude Egypte en het Romeinse Rijk. Billboards zijn dus zo ingeburgerd en geaccepteerd dat de consument ze als vanzelfsprekend ziet.

Het Lindy Effect

Het zogeheten Lindy effect is een theorie waarin oude ideeën voorlopig actueel zullen blijven. Het Lindy effect veronderstelt dat de verwachte resterende levensduur van bijvoorbeeld technologieën, merken of producten gemiddeld gelijk is aan de actuele leeftijd ervan.

Hierboven schreven we al over het feit dat billboards een lange geschiedenis kennen. Op deze manier dient de billboard ter illustratie van het effect. Wel belangrijk is om te weten dat het om een indicatie van een gemiddelde gaat. Het is dus geen gegeven dat een idee of technologie ook daadwerkelijk nog zo lang bestaat als de actuele leeftijd.

billboard reclamebord buiten trotter nijmegen vierdaagse image building

Succesfactoren van het billboard

Er zijn drie factoren die het succes van een billboard beïnvloeden: bereik, contactfrequentie en impact.  Het bereik is voor een groot deel afhankelijk van de locatie van de billboard. Een reclamebord op een plaats waar veel passanten komen heeft een hoger bereik. Om deze reden zijn locaties van billboards altijd strategisch gekozen voor een optimaal bereik.

De échte kracht van billboards is natuurlijk herhaling. Oftewel contactfrequentie. Hoe vaker een persoon in aanraking komt met jouw boodschap, hoe beter deze jouw uiting onthoudt in het kortetermijngeheugen. Dit in combinatie met strategisch gekozen locaties, bijvoorbeeld looproutes, levert herkenbaarheid op.

Maar een boodschap moet wel blijven hangen, oftewel een boodschap moet impact hebben. Je kan een saaie, oninteressante uiting nog zo vaak herhalen. Als het geen aantrekkingskracht heeft, zal het geen impact op de passant hebben. Zorg dus voor een visueel verhaal dat blijft hangen. De combinatie tussen bereik (locatie), contactfrequentie en impact zorgt ervoor dat het billboard een succesvol medium is.

billboard trotter amsterdam blog image building medium

Conclusie

Allereerst is het billboard een medium dat niet snel zal verdwijnen omdat het een medium is dat al sinds de oudheid bestaat. Het is dus een algemeen geaccepteerde manier van reclamemaken dat passanten niet ‘hindert’. Dit in tegenstelling tot online advertenties. Online wordt zo ver gesegmenteerd tegenwoordig dat het online medialandschap versnippert. Marketeers zoeken naar een zo efficiënt mogelijke manier om hun boodschap aan hun doelgroep te tonen.

Gelukkig bestaat er altijd nog het billboard, waarmee marketeers iedereen met hun boodschap weten te bereiken. De combinatie tussen het feit dat het billboard algemeen geaccepteerd is, een massabereik en tóch impact heeft, maakt het één van de meest succesvolle media van de afgelopen decennia. En is daardoor voorlopig ook nog niet afgeschreven.

AAN DE SLAG MET JE EIGEN BILLBOARD