Afgelopen week lazen wij een stuk op Adformatie. In dit stuk werd heel duidelijk uitgelicht waarom juist in deze moeilijke tijden het wél van belang is om te blijven adverteren als merk. Het is namelijk belangrijk om de relatie met je klant te blijven onderhouden. Ook als je winkel tijdelijk gesloten is. Daarnaast maakt het volledig stil leggen van de marketing een heropstart later een stuk moeilijker. Voor merken die te lang afwezig blijven uit de hoofden van de consument geldt: ‘uit het oog, uit het hart’*. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. 

waarom marketing en reclame juist nu belangrijk is

Reclame- en marketingbudgetten

Reclame- en marketingbudgetten versnijden in crisistijden zou een negatieve impact hebben op je verkoop, zelfs ná de crisis. Zo zegt Professor Gerard J. Tellis van Marshall School of Business, in Los Angeles. Volgens Tellis zien bedrijven die meer in reclame investeren tijdens een crisis hun verkoop, marktaandeel én winst toenemen. Niet alleen tijdens de crisis, maar óók erna. Een passende reclamestrategie kan dus ook jaren later nog steeds een positief effect hebben. Zie het als een kiem die je water blijft geven, na verloop van tijd groeit dit uit tot een mooie plant.

Maar het beste argument om juist méér te adverteren in deze tijd is simpelweg het feit dat er minder concurrentie is van andere campagnes. En minder concurrentie betekent dat jouw campagne er sneller met kop en schouders bovenuit steekt.

waarom marketing en reclame juist nu belangrijk is

Wees creatief en innovatief

Allemaal leuk en aardig, maar wat is dan een juiste aanpak? Die verschilt natuurlijk per bedrijf. Maar we kunnen wel wat algemene tips geven. Daarvan is creatief en innovatief zijn er één. Als je in deze tijd regelmatig met creatieve ideeën komt, val je op. Logisch.

Maak ook gebruik van je online kanalen. Zeker nu veel mensen thuis zitten. Een combinatie van on- en offline kanalen werkt namelijk versterkend.

Strategie tijdelijk van New Business naar klantbehoud

Bekend is dat het werven van nieuwe klanten doorgaans duurder is dan het behouden van (vaste) klanten. Focus je in deze tijd met je marketingactiviteiten daarom meer op klantbehoud dan op het werven van nieuwe klanten. In deze tijd kan het dus verstandig zijn om je op branding te focussen. Kost je nú minder geld en levert op lange termijn meer op, dat klinkt wel aantrekkelijk toch? Wellicht is het dus verstandig om je huidige strategie tijdelijk stop te zetten en door te gaan met een aangepaste strategie. Dit verschilt per bedrijf, product of dienst natuurlijk.

waarom marketing en reclame juist nu belangrijk is

Beweeg met je klant mee

Iedereen heeft te maken met sterk gewijzigde omstandigheden. Jouw klanten dus ook. Dit heeft op haar beurt dan weer invloed op wensen en behoeften. Maar ook zeker op financiële mogelijkheden en mogelijk een veranderd bestedingsgedrag. Speel hier dus op in met een aanbod dat is aangepast op de actualiteiten.

Zit er ‘bovenop’

Door de snel veranderende marktomstandigheden is het belangrijk om flexibel te zijn en snel beslissingen te nemen op marketinggebied. Daarom is het advies om bovenop de actualiteit te zitten. Dit houdt in: korte lijnen, snelle besluitvorming en een snelle implementatie. Is de marketing in jouw bedrijf bijvoorbeeld gecentraliseerd? Kijk dan of de mogelijkheid bestaat om dit tijdelijk te decentraliseren. Zo kunnen bijvoorbeeld franchisenemers zelf snel handelen en inspelen op de veranderende omstandigheden.

Deze keer geen ‘gewone’ blog, maar een aantal tips voor jou als bedrijf of merk voor je marketing en reclamedoeleinden tijdens de Coronacrisis. Zorg goed voor jezelf en elkaar in deze zware tijden!

Lees hier onze update over COVID-19
bronnen: *adformatie.nl & managementsite.nl