Het fenomeen storytelling komen we vrijwel dagelijks tegen. Of het nu is wanneer we de krant lezen, televisie kijken, door de stad lopen, een museum bezoeken, of gewoon een praatje maken. Toch zien we dat de term pas sinds enkele jaren corporate veel aandacht krijgt. En dat is niet voor niets; een goed verhaal roept emoties op en kan daarmee zelfs het gedrag van mensen beïnvloeden. Dit is dan ook de reden waarom organisaties én merken deze communicatietoepassing omarmen. We hebben de grootste voordelen van storytelling voor je op een rij gezet, lees je mee?

storytelling Buitententoonstelling - Feest aan Zee - Trotter billboards - Image Building

Een goed verhaal vertel je met storytelling

Een verhaal vertellen is de meest natuurlijke vorm van communicatie en verbindt mensen met elkaar. Bovendien is storytelling dé manier om een merkimago te creëren en te versterken. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat het om een eerlijk verhaal gaat en dat men vrij is om deze te interpreteren naar eigen idee. Want juist doordat mensen het verhaal persoonlijk kunnen maken, leggen zij verbanden, waarderen zij de boodschap en blijft deze hen bij. Niet in de laatste plaats doordat men verhalen makkelijker onthoudt in tegenstelling tot functionele informatie. Verhalen vertellen zij dan ook sneller door. Als je nagaat dat de meerderheid van alle aankoopbeslissingen wordt bepaald door aanbevelingen van derden, dan begrijp je natuurlijk dat met het gebruik van storytelling een grote doelgroep wordt bereikt!

storytelling Cultureel_expositie_2_1000x500

Storytelling breed gedragen door socials

Sinds augustus 2016 spelen ook sociale media als Instagram, Snapchat en Facebook in op het verschijnsel storytelling. Hierdoor deel je een serie (live)video’s of foto’s, welke na 24 uur weer verdwijnt. Op deze manier worden de volgers meegenomen in een verhaal. Deze toepassing is razend populair en wordt ook corporate regelmatig ingezet.

Niet alleen commercieel

Naast de commerciële toepassing hanteren vooral ook non-profit organisaties storytelling om maatschappelijke vraagstukken te belichten. Het doel hierbij is vaak om meer bewustwording, tolerantie en begrip voort te brengen.

Outdoor storytelling

Door storytelling outdoor toe te passen kan je jouw doelgroep flink vergroten. Met name in de culturele sector gebeurt dit steeds vaker in de vorm van buitenexposities. Op het moment dat het verhaal maatschappelijke betrokkenheid teweeg brengt is deze ook interessant voor gemeenten, waardoor een dergelijke expositie door het land kan reizen. Op deze manier verspreidt het zich als een soort olievlek over het land of zelfs over de grens. Veel van deze exposities halen in ieder geval de lokale media en trekken zo weer lokale bezoekers aan. Het bereik wordt hierdoor zeer groot.

Trotter_omgevingscommunicatie

Samengevat: daarom storytelling!

  • verhalen worden beter onthouden
  • storytelling maakt relevanter
  • makkelijk om verbanden te leggen
  • beïnvloedt emoties en gedrag
  • creëert beleving
  • authenticiteit vergroot vertrouwen
  • maakt communicatie persoonlijker
  • verhalen worden eerder doorverteld
  • zeer groot bereik
  • de manier om je te onderscheiden
Trotter_omgevingscommunicatie

Voorbeelden
Via onderstaande links tref je een paar mooie voorbeelden van merken/organisaties binnen verschillende branches die (outdoor) storytelling inzetten als communicatietoepassing: