• Binnen 48 uur een offerte
 • Advies op maat
 • 30+ jaar ervaring
 • Levering door gehele Benelux

4,8

De kracht van storytelling

Storytelling komen we vrijwel dagelijks tegen. Of het nu is wanneer we de krant lezen, televisie kijken, door de stad lopen, een museum bezoeken, of gewoon een praatje maken. Ook zien we dat de term sinds enkele jaren zákelijk veel aandacht krijgt. En dat is natuurlijk niet voor niets; een goed verhaal roept emoties op en kan daarmee zelfs het gedrag van mensen beïnvloeden. Dit is dan ook de reden waarom organisaties én merken deze communicatietoepassing omarmen. We hebben de grootste voordelen van storytelling voor je op een rij gezet, lees je mee?

Een goed verhaal vertel je met krachtige storytelling

Een verhaal vertellen is de meest natuurlijke vorm van communicatie en verbindt mensen met elkaar. Bovendien is storytelling dé manier om een merkimago te creëren en te versterken. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat het om een eerlijk verhaal gaat en dat men vrij is om deze te interpreteren naar eigen idee. Want juist doordat mensen het verhaal persoonlijk kunnen maken, leggen zij verbanden, waarderen zij de boodschap en blijft deze hen bij. Niet in de laatste plaats doordat men verhalen makkelijker onthoudt in tegenstelling tot functionele informatie. Verhalen vertellen zij dan ook sneller door.

Goede verhalen gaan dan ook om personen en hun behoeftes en niet over jouw product of dienst. Als je een organisatiegericht verhaal neerzet dan is dat met het primaire doel om zo snel mogelijk iemand door een verkoopfunnel te trekken. Daar heb je op lange termijn natuurlijk weinig aan. Wanneer je het voor elkaar krijgt om écht je klant centraal te stellen dan bouw je pas echt een emotionele relatie met haar op. En als je nagaat dat de meerderheid van alle aankoopbeslissingen wordt bepaald door aanbevelingen van derden, dan begrijp je natuurlijk dat met het gebruik van storytelling een grote doelgroep wordt bereikt!

Storytelling breed gedragen door social media

We kennen natuurlijk allemaal de ‘stories’ van de sociale media als Instagram, Snapchat en Facebook. Hiermee spelen ook zij in op het verschijnsel storytelling. Met deze toepassing deel je een serie (live)video’s of foto’s, welke na 24 uur weer verdwijnt. Op deze manier worden de volgers meegenomen in een verhaal. Deze toepassing is razend populair en wordt ook zakelijk regelmatig ingezet. Zeker nu LinkedIn ook een mogelijkheid heeft tot storyteling. Met deze toevoeging heeft LinkedIn een nieuwe plek voor dialoog gemaakt. Via deze toepassing kun je het dialoog met je klant aangaan op een laagdrempelig manier door ‘behind the scenes’ storytelling bijvoorbeeld. Zo blijf je met jouw verhaal verbonden met je klant.

Niet alleen maar commercieel

De toepassing van storytelling loopt sterk uiteen. Waar storytelling door organisaties vaak commercieel wordt ingezet, wordt de toepassing in de culturele sector regelmatig gebruikt om de maatschappij bewust te maken van sociale kwesties. Het doel hierbij is vaak om meer bewustwording, tolerantie en begrip voort te brengen.

Outdoor storytelling

Door storytelling outdoor toe te passen kan je jouw doelgroep flink vergroten. Met name in de culturele sector gebeurt dit steeds vaker in de vorm van buitenexposities. Op het moment dat het verhaal maatschappelijke betrokkenheid teweeg brengt is deze ook interessant voor gemeenten, waardoor een dergelijke expositie door het land kan reizen. Op deze manier verspreidt het zich als een soort olievlek over het land of zelfs over de grens. Veel van deze exposities halen in ieder geval de lokale media en trekken zo weer lokale bezoekers aan. Het bereik wordt hierdoor zeer groot.

 

Dit zijn de voordelen van storytelling

 1. Verhalen worden beter onthouden;
 2. Storytelling maakt relevanter;
 3. Makkelijk om verbanden te leggen;
 4. Beïnvloedt emoties en gedrag;
 5. Creëert beleving;
 6. Authenticiteit vergroot vertrouwen
 7. Maakt communicatie persoonlijker
 8. Verhalen worden eerder doorverteld
 9. Zeer groot bereik
 10. De manier om je te onderscheiden

De kracht van storytelling inzetten?

Ben je op zoek naar een ervaren partner die uit zichzelf meekijkt naar extra mogelijkheden binnen jouw project én daar bovenop ook nog eens de milieubewuste keuze is? Leg je vraagstuk dan neer bij Image Building. Bel met ons sales team voor advies op maat of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. We helpen je graag verder.

Offerte aanvragen