De kracht van online en offline marketing combineren! Online marketing is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Offline marketing lijkt daardoor soms naar de achtergrond te vervagen. Terwijl deze toepassing minstens zo belangrijk is. Met dit artikel belichten we de kracht van beide kanalen en hoe deze elkaar kunnen aanvullen, zodat het beste resultaat behaald kan worden. 

offline en online marketing combineren blog image building 1000x500

De voordelen van online marketing

De voordelen van online marketing kennen we allemaal wel. Door tools als Google Analytics zijn de resultaten makkelijk te meten. Als je eenmaal een online doelgroep hebt gedefinieerd is het eenvoudig om deze ook daadwerkelijk te bereiken en de interactie op te zoeken, waardoor er een relatie tussen een organisatie/merk en de doelgroep ontstaat.

Gezien het overgrote deel van de bevolking een smartphone bezit en deze voor steeds meer doelen ingezet wordt, bevinden steeds meer mensen zich in een online omgeving. Door reclame toe te passen daar waar de doelgroep zich bevindt, wordt het merk zichtbaar en de naamsbekendheid vergroot.

trotter met qr code Rotterdam

Offline campagne en offline marketing

Offline marketing wordt vaak gezien als ongrijpbaar, maar is van elementair belang in een campagne. We richten ons met dit schrijven op onze offline specialiteit: buitenreclame. Ondanks de vele veranderingen op mediagebied is buitenreclame alleen maar waardevoller geworden. Dat we ons steeds meer buiten de deur begeven is een bekende ontwikkeling. Door reclame outdoor in te zetten kom je heel dichtbij de doelgroep.

We leven in een ‘popup’ wereld. Er zijn op het moment dat de doelgroep in grote getale aanwezig is. Daar draait het om. Online wordt daarop ingespeeld middels social media. in veel offline campagnes is dat ook het geval. Hét popup product dat zeer geschikt is voor offline marketing is de Trotter. Dit mobiele billboard heeft impact op voorbijgangers en kan goed worden ingezet in verschillende branches. De Trotter wordt door meerdere nationale supermarkten in Nederland met succes ingezet in offline campagnes om het aantal bezoekers en de verkoop van een bepaald product te verhogen.

Het grote voordeel van buitenreclame is dat het 24/7 zichtbaar is, niet kan worden uitgezet of weggezapt en daardoor snel een groot bereik opbouwt. Doordat de meeste mensen dagelijks bepaalde routes herhaaldelijk afleggen is het zeer aannemelijk dat ze de betreffende uiting frequent tegenkomen en deze (al dan niet bewust) in het brein blijft hangen.

Door buitenreclame op Point-of-Sale-locaties toe te passen, grijp je het laatste contactmoment met de doelgroep aan vlak voordat zij een aankoop doen. Dit biedt dé kans om die aankoop te beïnvloeden. Zeker als je je bedenkt dat 40% van alle shoppers in de 30 minuten voor hun aankoop in aanraking komt met buitenreclame. Dit is gebleken uit het onderzoek: ‘The last Window Influence’, volbracht door Outsmart UK. McDonald’s Schiphol speelt hierop in door de entree te voorzien van raamfolie met een aantrekkelijk beeld van de Maestro Burger.

Ook modelintroducties bij autodealers worden altijd online en in offline campagnes toegepast door importeurs. Door de campagnebeelden online en offline in te zetten ontstaat uniformiteit en herkenbaarheid en staat dit beeld voorgesorteerd in de hersenen. Op het moment dat er vraag ontstaat komt dit beeld weer omhoog en leidt dit in veel gevallen tot verkoop.

Led Trotter La Place

Online en offline marketing combineren

Om succes te behalen moeten online en offline marketing primair naast elkaar bestaan. Op deze manier versterkt het elkaar. Het is de kunst om online- en offline marketing van elkaar te laten profiteren. Daarbij is het wél van belang dat de merkidentiteit hetzelfde gezicht heeft in beide vormen. Herkenbaarheid is hierbij key! Door tijdelijke buitenreclame op een fysieke locatie te plaatsen creëer je een koppeling in het hoofd van passanten. Zij leggen in de offline campagne op dat moment bewust of zelfs onbewust psychologisch een verbintenis met jouw merk. ‘Het zaadje is geplant’ en komt later online tot ‘bloei’.

Balans

Bij het in balans brengen van on- en offline reclame is het belangrijk dat je verschillende communicatiekanalen inzet. Verwerk bijvoorbeeld je website of je socials in je offline reclame als een visitekaartje naar jouw online kanalen en vice versa. Het voordeel van meerdere kanalen gebruiken is dat je bereik flink stijgt; misschien heeft een deel van jouw doelgroep geen sociale media of zelfs helemaal geen internet. Dit deel bereik je alsnog met een offline campagne. Of misschien zijn passanten helemaal niet bewust van het feit dat je online ook actief bent. De ‘reis’ naar jouw online kanalen wordt dan getriggerd door je offline reclame.

de toekomst offline en online marketing combineren

Waarom online en offline marketing combineren?

Bedrijven die erin slagen om hun online- en offline reclame op een gezonde manier, die voor de klant werkt, te combineren zijn de winnaars en zien hun resultaten groeien. Zo hebben bedrijven die on- en offline kanalen combineerden in 2018 gezorgd voor een totale omzetstijging van 19%. (bron De Nationale Franchise Gids)

Het antwoord

Het punt is duidelijk: offline reclame versterkt de online activiteiten. Maar welke vorm van offline reclame moet je nou toepassen? Daar hebben we geen hapklaar antwoord op. De ideale mix is namelijk van veel factoren afhankelijk: je product of dienst, wat je doel is, wat je budget is en wie je doelgroep is. Belangrijk is om in ieder geval te denken vanuit jouw klanten. Op die manier stem je de kanalen namelijk af op de behoeften van je klant. Wat leidt tot een hogere verkoop als gevolg.

raamfolie justfitness

Advies op maat

Image Building kan je hierbij helpen! Wij stellen graag een op maat gemaakt advies op. Volledig afgestemd op jouw wensen, je budget, de boodschap die je wilt communiceren en natuurlijk de fysieke locatie waar jouw offline reclame zichtbaar moet zijn. Met de diversiteit van onze producten hebben we voor elke vraag een oplossing.

Wij zijn open, persoonlijk, enthousiast en denken graag mee in het ontwerp en de mogelijkheden. Met deze eigenschappen staan we dagelijks paraat om onze opdrachtgevers een advies op maat te geven.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op, het team staat klaar voor al jouw vragen!

NEEM CONTACT OP